Gammal dator leka bäst

En gång i tiden tycker jag att en stor Chieftec-tower var det tuffaste man kunde ha i datorväg. Men när jag tittar tillbaka på min gamla 1.2GHz-maskin anno 2001, så gör den allt annat än imponerar. Däremot så har den länge fungerat som lagringsmaskin för digitalfoton och annat som jag sparat på mig under åren.

För snart 2 1/2 år sedan skaffade jag mig min första bärbara dator. Då jag var ute efter smidighet och kvalitet framför prestanda, så föll valet på en begagnad IBM Thinkpad T40. En mycket trevlig  dator med 1.5GHz Pentium M-processor, som var betydligt snabbare än vad megahertzen skvallrar om. I många tester så är den likvärdig en 2.4GHz Pentium 4.

I julas gick garantitiden ut på datorn (efter 3 år) och jag tyckte det var dags att se mig efter något nytt.

Apple MacBook Pro lockade med MacOS X och bra prestanda. Samtidigt ville jag se vad Vista kunde erbjuda på den bärbara marknaden. Till slut insåg jag att i dagsläget fanns det inget intressant på någon av fronterna. Istället så är det efter sommaren som allt det roliga kommer. Centrino Pro och Mac OS X 10.5.

Men istället för att vänta i all evighet, så fyndade jag en IBM/Lenovo Thinkpad T43p för strax över 10000:-. Med tanke på prestandan och 3 års garanti, så var den lätt värd priset.

Tekniken i datorn kan däremot ses som relativt gammal. En Centrino-dator med Pentium M på 2.13GHz. Grafiken sköts av ett FireGL V3200, som är baserat på Radeon X600. Alltså en single core-processor och DirectX 9 för grafiken.

Däremot så trivs alla dessa ”gamla” komponenter väldigt bra med Windows XP och programmen som jag använder mig av idag. Visst finns det enstaka program som utnyttjar dual core-processorer, men i mitt fall så fungerar det gamla bättre. Denna datorn kommer glädja mig i många år framöver 😀

Annonser

7 Responses to Gammal dator leka bäst

 1. Fredrik skriver:

  Kul du skriver lite blog igen. Själv har jag också köpt en ny laptop, en core2duo och ett Go7400 Grafik kort och 2 gig ram eftersom det är vista som körs i den. Blir lite spännande och se hur man trivs med Vista, inget man måste ha direkt men alltid kul att testa.

 2. Bearsoft skriver:

  Var ett tag sedan man var här.
  Har du fått skrivkramp?

 3. Roger skriver:

  Så när blir nästa blogginlägg? Augusti? 🙂

 4. Roger skriver:

  Väntar fortfarande på nästa inlägg…

 5. Roger skriver:

  Snart är det ettårsjubileum för hur länge den här bloggen varit inaktiv 🙂

 6. Tommy skriver:

  Är det nån som vet vart man får tag i bruksanvisning på svenska till en T-40.
  så man ser vad alla olika knappar är till.

 7. kodiklat-tniad.net

  Gammal dator leka bäst | En prylgalnings dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: