Nikon D60 – kameran ingen väntat på?

D60Precis innan PMA 08 ska slå upp dörrarna i Las Vegas, så väljer Nikon att presentera sin nya D60. Men kameran känns långt ifrån ny. Vid första anblicken, så är det svårt att skilja kameran från en Nikon D40. Det är endast små detaljer som skvallrar om att det är en ny modell. Programratten har fått en kantigare design, ögonmusslan är utbytt (DK-20), det sitter två sensorer ovanför LCD-skärmen och slutligen D60-emblemet. Jämfört med Nikon D40X, så är skillnaderna så små att den snarare borde blivit kallad D40Xs.

Vad är då det nya på kameran? Det är främst två stora nyheter. Den stora nya funktionen är att kameran nu har sensorrengöring. Men till skillnad från konkurrenterna, så har Nikon valt att använda ett luftsystem för att hålla sensorn fri från damm. Hur detta fungerar jämtemot de mindre lyckade systemen hos konkurrenterna (undantaget Olympus) återstår att se. Den andra nyheten är d-lightning, som gör att en bild kan få ett större dynamiskt omfång än vad som är möjligt normalt. Då jag mest fotograferar i RAW-format, så undrar jag hur stor praktisk nytta denna funktionen egentligen kommer ha. D60 innehåller även ett par gimmicks som sensorer för att stänga av skärmen, samt att skärminformationen roteras när man vrider på kameran.

I det stora hela så känns Nikon D60 som en besvikelse. Många hade hoppats på att kameran skulle komma med inbyggd fokusmotor samt LiveView för att använda LCD-skärmen som sökare. Hur kameran kommer tas emot av den stora massan återstår att se. Det går inte att blunda för att Nikon D40 sålt väldigt bra. Själv är jag otroligt nöjd med min D40. Trots detta har jag svårt att se varför någon skulle välja den relativt dyra D60 framför de bättre utrustade Sony A200 och Olympus E-510.

Känns som att Nikon kommer förlora många kunder som är på jakt efter sin första systemkamera. Inte för att D60 är dålig, utan för att konkurrenterna helt enkelt erbjuder mer.

Mer information finns här (från DPReview):
Nikon announces D60
Nikon D60 brief hands-on

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: